Adem Massage!
Wat is Adem:
Adem is leven. We gebruiken Adem overal. We vergeten vaak wat voor impact onze manier van ademhalen heeft op onze gezondheid. Je kan 3 weken zonder eten. 3 dagen zonder water en 3 minuten zonder lucht. De meeste mensen gebruiken maar een gedeelte van hun longcapaciteit omdat zij de ademhaling ho og in de borst hebben vastgezet. Dit geeft het lichaam een stress-signaal, waardoor de spierspanning automatisch wordt verhoogd. Misschien herken je dit wel en heb je hier zelf last van? De organen en spieren krijgen onvoldoende zuurstof om hun werk goed te kunnen doen. Aanhoudend oppervlakkig ademen kan zich uiten in allerlei klachten van het fysieke lichaam. Niet alleen de huid, de spieren of bepaalde klachten geven je belangrijke informatie. De ademhaling speelt hierin een minstens zo belangrijke rol. De snelheid, lengte, diepte, richting en plaatsbepaling van de ademhaling vertellen een eigen verhaal en emotie. Een bewuste ademhaling helpt om meer gefocust te kunnen blijven en is de basis voor een goede fysieke en mentale gezondheid.
Wat we leren is het verschil tussen een hyperventilatie en een hypoventilatie. Hoe je jezelf met ademhalingstechnieken leren kalmeren en hoe je dit kan toepassen op anderen. Dus samen met elkaar doen. Ook leer je hoe je een hyperventilatie gecontroleerd kan opwekken door de ademhaling op te bouwen. Je vind op Youtube hele goede video's die Ademhalingsoefeningen geven. Deze video gaat over het middenrif: https://youtu.be/vdxhyRQa9nw en deze video geeft je Ademhalingsoefeningen tegen stress https://youtu.be/yzW6cDIzwCQ
Je hebt natuurlijk ook nog de wel bekende Wim Hoff methode. Hierbij krijg je ook eerst ademhalingsoefeningen en daarna ga je in zo'n ijsbad.
Al je meer informatie daarover wil? kijk dan op https://www.wimhofmethod.com en de video met ademhalingsoefeningen vind je hier https://youtu.be/70qmwQKz0pE
Hoe je het kan toepassen in de Massage:
De Ademhalingsoefeningen kan je altijd toepassen in een massage. Je kan bijvoorbeeld als iemand binnenkomt en die zit hoog in de ademhaling dat je die gene eerst even laten rusten of soms samen een oefening doen om tot rust te komen. Als iemand al op je tafel ligt kan je ook aangeven of die naar je handen wil ademen. Zo kom je dieper in de ontspanning en kan je er nog meer van genieten.
Wat is Hyperventilatie?
Normale ademhaling
Bij de ademhaling adem je zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan aan wat je doet. Bij inspanning, zoals traplopen of hardlopen, heeft je meer zuurstof nodig. Je gaat dan sneller ademhalen. En je hart gaat sneller kloppen.
Hoe ontstaat hyperventilatie?
Wanneer je angstig bent of gespannen, kan je lichaam in een stresstoestand raken. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Zo kunnen angst en spanning ervoor zorgen, dat je gaat hyperventileren.
Te snel of diep ademen bij weinig lichamelijke inspanning betekent dat het zuurstofgehalte in het bloed hoger wordt en het koolzuurgehalte te laag wordt. Een te laag koolzuurgehalte kan klachten veroorzaken.
Verschijnselen
Maar hoe herken je nou hyperventilatie?
Het snelle ademhalen kan leiden tot de volgende klachten:
- Ademhalingsklachten: kortademigheid, beklemmend gevoel op de borst, veel zuchten
- Hartklachten: hartkloppingen, pijn of steken op de borst, hartbonzen
- Krampklachten: stijfheid van de spieren, trillen en kramp in de handen, tintelingen in handen of rond de mond
- Klachten van het centrale zenuwcentrum: duizeligheid, zwart worden voor de ogen, gevoel van flauwvallen, droge mond, transpireren, koud of warm worden, hoofdpijn
- Maag-darmklachten: misselijkheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, overgeven
- Algemene klachten: gespannenheid, angst, paniek, vermoeidheid, slaapproblemen.
- Vaak komen de klachten in aanvallen voor. Zo’n aanval kan bestaan uit plotseling hevige angst en kan zich uiten in veel van de lichamelijke klachten zoals hierboven beschreven. Veel mensen schrikken van deze aanval en denken dat er iets mis is, bijvoorbeeld dat ze de controle over zichzelf verliezen, gek worden of doodgaan.
- Angst speelt een grote rol, zowel in het ontstaan van de klachten als in het onderhouden van de klachten.
De omgeving waarin de eerste aanval plaatsvindt speelt vaak een rol in het krijgen van verdere aanvallen. Het kan een situatie zijn, waarin men moeilijk zomaar kan weglopen, zoals in een lift, een volle tram of in een totaal onbekende omgeving.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Wat kunt u zelf doen?
Een manier om hyperventilatie tegen te gaan is langzamer en oppervlakkiger te gaan ademhalen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want veel mensen raken in paniek doordat ze het erg benauwd krijgen. Je hoeft niet bang te zijn. Je zult zeker niet stikken en de benauwdheid is met een noodmaatregel snel te verhelpen. Een noodmaatregel is bijvoorbeeld in een plastic zakje blazen dat je rondom je neus en mond sluit en hierin een tijdje in- en uitademt.
Het net uitgeademde koolzuur wordt opgevangen en opnieuw ingeademd. Op deze manier wordt het zuurstof en koolzuurgehalte weer snel op peil gebracht. Dit proces duurt ongeveer 1,5 à 2 minuten. Een groot deel van de klachten zal dan snel verdwijnen. Als je toch bang bent dat je op deze manier stikt, kunt je ook een klein gaatje in het zakje maken. De methode met het zakje is een noodmaatregel. Als je vaak last hebt van hyperventilatie is het beter om ademhalingsgymnastiek te doen. Dit is een betere en effectievere manier, waardoor je hyperventilatieaanvallen kunt voorkomen. Je kunt dit doen op de volgende manier:
Je gaat op een stoel zitten en probeert met de buik adem te halen. Je kunt dit het beste controleren door de handen op de buik te leggen. Je voelt dan jou eigen ademhaling. Eventueel kun je iemand laten toekijken of de borstkas misschien toch gebruikt wordt om te ademen.
Wanneer dit een beetje lukt hou je het volgende tempo aan: inademen 2, 3 uitademen 5, 6, 7, 8, 9, en weer inademen 2,3 enz. Per tel neemt je ruim één seconde.
Het langzaam uitademen kost in de regel de meeste moeite. Je kunt dit het beste doen door bij elke tel een beetje lucht te laten ontsnappen.
Je hebt dan als het ware een drievoudige controle. Je denkt bewust over het ademen na.
Doordat u met uw handen uw buik vasthoudt voelt u de ademhaling. Doordat u hoorbaar met kleine schokjes uitademt hoort u uw eigen ademhaling.
Overige adviezen
Het helpt ook als je de klachten herkent en weet dat ze door de spanning komen. De klachten kunnen geen kwaad en gaan vanzelf over. Wat je voelt wordt door angst veroorzaakt en niet door een ernstige ziekte. Probeer jezelf gerust te stellen.
Als je merkt dat je hyperventileert of andere verschijnselen van angst voelt opkomen, probeer dan rustig te ademen. Een rustige ademhaling kan helpen de klachten te verminderen.
Zoek afleiding: neem een slok water, loop naar buiten, doe een paar oefeningen (bijvoorbeeld kniebuigingen) of ga hardop lezen.
Doe iets actiefs: ga een eind wandelen, rennen of fietsen.
Je houding is heel belangrijk voor een goede ademhaling. Als je een beetje in elkaar gedoken zit, is je ademhaling met de buik moeilijk. Ga dus bewust achterover zitten met de beide benen op de vloer. Je zult voelen dat je rustiger kunt ademen.
Aanpakken van de oorzaak
Probeer na te gaan hoe het hyperventileren is ontstaan.
Is er iets gebeurd wat werkelijk bedreigend was?
Heeft je last van stress en /of spanningen?
Zeggen mensen wel eens dat je gespannen bent, terwijl je daar zelf niet bewust van bent?
Zijn er bepaalde situaties die spanningen bij je oproepen? Zo ja: waarom?
Schrijf op in welke situaties je angstig bent en sneller gaat ademhalen. Bespreek dit met iemand die je goed kent. Dat geeft misschien een andere kijk op de situatie.
Zijn er dingen waarvan je wakker ligt?
Bron: LUMC
Hypoventilatie:
Hypoventilatie betekent dat er minder ventilatie dan normaal plaatsvindt in je longen. Dat zegt iets over de hoeveelheid lucht die per ademteug verplaatst wordt door de longen ook wel de diepte van één ademhaling. In het geval van hypoventilatie is het teugvolume verlaagd. Dat wil zeggen dat er per ademhaling minder lucht wordt in- en uitgeademd en dus minder lucht verplaatst wordt in de longblaasjes (alveoli). Het zegt dus niets over de snelheid waarmee je ademt.
Hypoventilatie is een symptoom, geen ziektebeeld. Hypoventilatie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door hersenletsel, vergiftigingen en stoornissen in de circulatie. Daarnaast kan hypoventilatie optreden bij onderbreking van de zenuwen die de ademhaling aansturen, zoals bij een dwarslaesie, waardoor het middenrif en de andere ademhalingsspieren niet meer goed functioneren. Hypoventilatie zorgt voor verminderde aanvoer van zuurstof naar de longen en dus verminderde zuurstofopname in het bloed, daarnaast wordt minder koolstofdioxide afgevoerd. Bij langdurige hypoventilatie treedt zuurstoftekort op.
Bij patiënten met COPD treedt vaak hypoventilatie op als zij teveel zuurstof krijgen, omdat de ademprikkel geremd wordt. Hierdoor treedt er stapeling van het koolstofdioxide in het bloed op, ook wel hypercapnie genoemd. Hierdoor kan het bloed zuur worden.
Wanneer de ademfrequentie te laag (minder dan 8 keer per minuut) is spreekt je van bradypneu. Er is sprake van hyperventilatie wanneer de ademteugen dieper worden, waarbij vaak ook sprake is van een snellere ademfrequentie (tachypneu). Bij een zeer snelle ademfrequentie kan weer hypoventilatie optreden, omdat er dan onvoldoende tijd is om de longen te vullen met lucht. Het verschil tussen Hyperverntilatie en Hypoventilatie:
Hyperventilatie is meer dan snel ademhalen (tachypnoe); dit kan normaal zijn, bijvoorbeeld bij inspanning. Afhankelijk van de situatie kan, bijvoorbeeld bij een metabole alkalose, snel adem worden gehaald, maar nog last hebben van hypoventilatie (te weinig ademen).